OPERACIJE ŽUČNE KESE BEZ OŽILJKA, POSTOPERATIVNE KILE, ANTIBIOTSKE TERAPIJE, INFEKCIJE RANE I BEZ VIŠEDNEVNOG OPORAVKA U JZU BOLNICA TREBINJE

Pacijenti danas operisani, a sutra već kod kuće

Program laparoskopskih operacija kalkulozne zučne kese, odnosno prisustva kamena u zučnoj kesi, je inače najbrojnija kategorija operacija u hirurgiji, i ovdje kod nas u zemlji pa i u svijetu. U JZU Bolnica Trebinje smo započeli ovakav vid operacija prije više godina, bez ikakvih komplikacija i problema, zahvaljujući eminentnom stručnjaku iz ove oblasti,doktoru Goranu Vasiću iz KBC „Dr Dragiša Mišović“- Dedinje. Doktor Vasić je, zajedno sa našim hirurzima na čelu sa načelnikom Odjeljenja za hirurgiju sa ortopedijom dr Vladom Raševićem,a koji se pripremaju i uče da samostalno započnu sa ovakvim vidom operacija, u proteklih nekoliko dana operisao pet osoba.

Naša Bolnica je jedina u okruženju koja na ovakav, jedinstven način izvodi laparoskopske operacije žučne kese, a sve zahvaljujući dr Vasiću. I u bolnicama u okruženju se izvode laparoskopske operacije žučne kese, ali gdje pacijenti ostaju na višednevnom bolničkom liječenju, te postoperativno primaju antibiotike, a sam oporavak je bolan i traje mnogo duže.

Zahvaljujući ovoj, minimalno invazivnoj hirurgiji, imamo jednu promjenu, jedno unapređenje rada kojepacijentima trajno i značajnoolakšava dalji život i rad.

Sve operacije su protekle u najboljem mogućem redui tim pacijentima je omogućeno da odmah sutradan, nakon izvršene operacije, idu kući i da se kod kuće, zahvaljujući načinu na koji se izvodi operacija,vrate svim svojim aktivnostima, fizičkom naporu, pa čak i teretani, što u šali dodaje dr Vasić. Dakle, pacijenti nemaju apsolutnu nikakv zabranu. Mogu da se kreću, da obavljaju sve kućanske poslove,unose hranu i piće koje žele, te nemaju nikakvu opasnost od dobijanja postoperativne kile.

Sve pacijentkinje kažu da se osjećaju odlično i da su mnogo srećne što su imale mogućnost da se podvrgnu ovakvom vidu minimalno invazivne operacije.

Prim. dr Goran Vasić će i u narednom periodu ordinirati u našoj Ustanovi, o čemu ćemo vas blagovremeno informisati. Do prije godinu dana, odnosno do izbijanja pandemije virusa korona, operativni zahvati koje je on obavljao su se vršili skoro mjesečno. Napravljena je pauza od godinu dana, radi epidemiološke situacije, no sada ponovo počinjemo sa laparoskopskim operacijama žučne kese na čelu sa dr Vasićem.